سوالات بخش فنی
اصلی ترین معیار جهت مانیتورینگ وبسایت، UPtime Monitoring میباشد که به شما میزان دردسترس بودن و بالا بودن سایت را نشان می دهد.
معیار های دیگری مانند:
- IRAN Access
- Trace Route
- API Monitoring
- و...
نمونه هایی از سرویس هایی هستند که در مانیتورینگ و پایش وبسایت و سرویس های آنلاین کاربرد دارند.
یه صورت کلی، در داشبورد آیزا میتوانید اعلان هایی که مربوط به بروز مشکل در وبسایت شما هستند را مشاهده کنید. اما در کنار اعلان داشبورد، SMS، Email، Telegram، Bale و دیگر پلتفرم ها نیز فعال هستند که میتوانند هشدار های مربوط به بروز مشکل در وبسایت شما را به شما اعلام کنند تا مشکلات را سریعا حل کنید.
بله، خدمات مانیتورینگ میتوانند به شما در بهبود عملکرد وبسایت و سرویسهای آنلاینتان کمک کنند. این خدمات به شما اطلاعات مفیدی در مورد عملکرد، دسترسی، امنیت و کارایی وبسایت و سرویسهای آنلاینتان ارائه میدهند. با تحلیل این اطلاعات و شناسایی نقاط ضعف و قوت، شما میتوانید تصمیمات بهتری برای بهبود عملکرد وبسایت و سرویسهای آنلاینتان بگیرید.
فاصله زمانی مانیتورینگ تعداد دفعاتی که تجهیزات شبکه و شاخصهای مرتبط با اونها تحت نظر قرار میگیرن رو مشخص میکنه. تنظیم فاصله زمانی مانیتورینگ میتونه فشار کاری سیستم مانیتورینگ شبکه رو کاهش بده و باعث میشه به منابع کمتری نیاز پیدا کنین.فاصله زمانی مانیتورینگ به نوع تجهیزات شبکه و یا پارامترهای دیگه بستگی داره. وضعیت دسترسی یک دستگاه بهتره حدقل هر 1 دقیقه یکبار مانیتور بشه. وضعیت مصرف منابع سرور مثل پردازنده یا رم میتونه هر 5 دقیقه یکبار تحت نظر قرار بگیره. مانیتورینگ هارد دیسک هم میتونه هر 15 دقیقه یکبار انجام بشه. مانیتورینگ غیرضروری تجهیزات یا شاخصهایی که حساسیت بالایی ندارن، نیاز شما رو به منابع افزایش میده.