گوگل لایت هاوس (Google Lighthouse) یکی از کاربردیترین ابزارهای شرکت گوگل است که استفاده از آن برای هر وب مستر یک ضرورت به حساب میآید. در این مقاله میخواهیم به این نکته بپردازیم که گوگل لایت هاوس چیست و چه کاربردی دارد؟ گوگل لایت هاوس یک ابزار کاربردی و رایگان است که با بررسی بخشهای مختلف صفحات یک وب سایت، گزارش کاملی از عملکرد فنی آن سایت را در اختیار شما قرار میدهد تا با استفاده از آن نکات بتوانید وب سایت خود را بر اساس استانداردهای روز گوگل بهینه سازی کنید. ابزار Lighthouse با ارزیابی دقیق و کامل یک وب سایت، ایرادات و اشکالات آن را پیدا کرده و سپس راه حلهایی را جهت بهبود و برطرف ساختن مشکلات فنی آن به شما ارائه خواهد داد.
چرا استفاده از گوگل لایت هاوس اهمیت دارد؟
درصد بالایی از کاربران نسبت به این موضوع آگاه هستند که گوگل مهم ترین و در عین حال موثرترین جزئیات الگوریتم هایش را همچون رازی در دل نگه داشته و از گذشته تا به امروز از بازگو کردن آن ها خودداری و ممانعت کرده است، با این حال، گوگل باز هم اطلاعات بسیاری را در اختیار کاربران خود قرار داده است.
بررسی سایت با گوگل
تمامی موارد سئو و تجربه کاربری خوب، زیر نظر گوگل دائما درحال بررسی است. اگر میتوانستیم وبسایت خودمان را از دیدگاه گوگل مشاهده کنیم خیلی خوب میشد. البته باید گفت که این مسئله غیر ممکن نیست و به کمک لایت هاوس که جزو سرویس هایی است که توسط گوگل ارائه گردیده است، کیتاوان وضعیت سایت را به گونه ای که گوگل میبیند مشاهده کنیم. همچنین این ابزار بعد از آن که کار تجزیه و تحلیل شرایط وب سایت کاربران را به اتمام رساند، یکسری توصیه هایی را به منظور بهتر کردن شرایط سایت، در اختیار آن ها قرار می دهد و تنها کافی است که به آن ها عمل کنیم.
در حقیقت می توان این گونه بیان کرد که اگر گوگل را همچون یک دریای تاریک و الگوریتم های ارائه شده توسط آن را مثل امواجی قدرتمند و صاحبان سایت را همچون ملوانان کشتی های گم شده در این دریای گسترده در نظر داشته باشیم، آن وقت لایت هاوس گوگل یک راه قابل اطمینان به منظور نجات کشتی از غرق شدن در میان این امواج شکننده، به شما نمایش دهد.
لایت هاوس گوگل چه مواردی را بررسی می کند؟
لایت هاوس گوگل برای اینکه به بهبود کیفیت صفحات کمک کند مواردی از جمله کارایی (performance)، دسترسی (accessibility)، وجود اپلیکیشن های تحت وب پیشرفته (progressive web apps)، سئو (SEO) و… را مورد بررسی قرار می دهد که در ادامه به تشریح هر کدام میپردازیم.
1- کارایی performance
هر چقدر که سرعت سایت اهمیت دارد به همان اندازه نیز درک سرعت مطلب مهم است. دقیقا به همین علت در گزارش لایت هاوس گوگل به این مورد اشاره شده است.
در واقع توانایی تعامل کاربران با محتوا را مورد ارزیابی قرار می دهد.
گزارش قسمت performance شامل موارد زیر است:
- First content paint
- First meaningful paint
- Speed index
- First CPU idle
- Time to interactive
- Estimated Input Latency
2-دسترسی accessibility
این نوع گزارش شاخص دربردارنده بررسی هایی است که مربوط به عنوان صفحه می باشند. این شاخص همچنین شامل موارد دیگری از قبیل:
آیا رنگ های زمینه از کنتراست کافی برخوردار هستند یا نه نیز برخوردار است.
3-سئو SEO
از آنجایی که لایت هاوس گوگل ابزاری ارائه شده توسط گوگل می باشد، میتواند سئو را به درست ترین شکل ممکن ارزیابی می کند. از آنجا که این یک آزمایش ابتدایی است و در پی برچسب های صفحه و … می باشد توصیه می شود که به آن به عنوان ابزاری بی نقص و دقیق سئو اعتماد ننمایید. با این حال باید گفت که گوگل اعلام نموده است که قصد انجام بررسی هایی برای سئو را دارند که لایت هاوس انجام می دهد. علاوه بر این، شاخص سئو فهرستی از موارد اضافی جهت بررسی دستی ارائه کرده است.
چک لیست سئو از دیدگاه لایت هاوس
- آیا صفحات سایت شما نمایش مناسبی را در گوشی همراه دارد؟
- آیا محتوای تولید شده در صفحات دارای عنوان مناسبی هستند؟
- آیا صفحات سایت دارای توضیحات متا هستند یا نه؟
- آیا فونت و سایز قلم مطلوبی در ایجاد محتوای متنی استفاده گردیده است؟
- آیا تگ کنونیکال را برای صفحاتی با محتوای مشابه استفاده نموده اید؟
- آیا دکمه ها از سایز و فاصله مطلوبی نسبت به هم برخوردارند؟
4-اپلیکیشن پیشرفته تحت وب PWA
وب اپلیکیشنهای پیش رونده نیز آخرین فاکتوری است که در گزارش ابزار Lighthouse مورد بررسی قرار میگیرد که شامل مواردی همچون:
- نحوه واکنش کدهای وب سایت
- امکان کار آفلاین با سایت از طریق دسترسی به اینترنت
- بارگذاری سریع سایت با اتصال 3G و … است.
–
در پایان، لایت هاوس گوگل یکی ابزار های مفید برای بهبود سئو سایت است که به طور رایگان در اختیار کاربران قرار دارد. گزارشات Lighthouse راه رسیدن به صفحه اول گوگل را هموارتر می سازد.
پس از مطالعه این مقاله، دریافتید که چگونه با گزارشات Google Lighthouse خود را به صفحات اول گوگل برسانید.
جهت بررسی و گزارش گیری لایت هاوس از وبسایت خود، میتوانید از سرویس مانیتورینگ آیزا استفاده کنید.